Besyo’da Milli Sporcu Olmanın Avantajları 2020 | Ankara Besyo Pomem Hazırlık Kursları

Türkiye’de 2020’de yeni açılacaklarla beraber 76 üniversite’de Besyo bölümü vardır ve toplam milli sporcu kontenjanı 1216’dır.
Her yıl ortalama 1500 civarı milli sporcu Besyo sınavlarına girmektir.

Peki 2020 yılında Besyo kazanmak için milli sporcu olmak ne gibi avantajlar ve dezavantajlar getirir?

Öncelikle Milli sporcular için 1500 kişinin katıldığı sınavda ilk 1216’ya girmek kadar kolayı yok gibi gözükse de bu göreceli bir kavramdır. Bazı üniversiteler yoğun başvuru alırken bazıları az başvuru almaktadır. Yani bazı okullarda milli sporcuların sadece yetenek sınava girmesi yeterliyken bazı üniversitede milli sporcular 10 kontenjan için 200 kişiyle yarışır. Bu sebeple yetenek sınavına iyi hazırlanan milli sporcu avantaj sahibidir. Özellikle çeşitli branşlardaki milli sporcular yetenek sınavlarını küçümsedikleri için yetenek sınavlarına özel bir çalışma yapmazlar ve ilk senelerinde başarısız olup 2. Sene akıllanıp hazırlanıp kazanırlar.

Milli sporcular üniversite seçerken bu doluluk oranlarını nasıl anlayacaklar?

Bunu önceden tahmin etmek zor olsa da bazı üniversitelerde yıllardır yüksek milli sporcu başvurusu olmaktadır. Örneğin Ankara Gazi Üniversitesi hep yüksek sayıda milli sporcu başvurusu alır ve Gazi üniversitesini milli olmayan adayların kazanma şansı çok daha yüksektir. Çünkü Gazi Üniversitesinin Baraj puanı milli olmayan adaylar için yüksekken milli olanlar için düşüktür. Ankara’da da çok sayıda milli sporcu olduğu için Gazi Üniversitesi ilk hedeftir. Bu sebeple bazı milli sporcular yüksek puanları sebebiyle Milli olmayanlar kontenjanından sınava katılırlar.

Milli sporcuların en büyük avantajları ise her üniversitelerin milli sporculara özel kontenjanlarının olmasıdır. Ancak, çeşitli üniversitelerde bu kontenjan olsa bile milli olan sporcular çeşitli ek puan aldıkları için milli olmayanlarında önüne geçerler. Örneğin; Ankara Üniversitesi, Akdeniz üniversitesi…
 Bu üniversiteler her yıl değişiklik gösterse de Ankara Besyo Hazırlık ailesi olarak uzman analiz ekibimizle bu üniversiteleri analiz edip siz değerli öğrencilerimize en uygun üniversiteleri seçiyoruz.